zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Спим – слабеем, не спим – пълнеем



Спим – слабеем, не спим – пълнеем

19 септември 2008, здраве.bg

Достатъчното количество сън способства за процеса на отслабване, отдавна твърдят учените. А недостигът на сън предизвиква хормонални и обменни нарушения, които стават причина за натрупване на допълнителни килограми.

На много хора сигурно им е позната следната ситуация: не ти се спи и нещо постоянно те зове към кухнята, където отваряш хладилника с надеждата да дочакаш по-лесно утрото. Но по този начин допълнителните калории гарантирано ще се наслоят някъде по тялото – най-често по бедрата и талията.

Ако страдате от редовно недоспиване, това има още една негативна последица – нямате достатъчно сили, за да се движите достатъчно, т.е. можете да забравите за стройното и стегнато тяло. При малко сън в организма се изработва повече кортизол, който пък способства за производството на инсулин. А именно инсулинът благоприятства за натрупването на мазнините в организма.

Друго последствие от недоспиването е нарушението в производството на лептин, който създава чувството за насищане. Ако през седмицата човек спи по-малко от 4 часа в денонощието, при него забележимо ще се повиши нивото на инсулин в кръвта и ще се нарушат процесите на усвояване на глюкозата .

Ето защо недоспиването може да бъде и първата стъпка към захарния диабет. То е рисков фактор за развитието му заедно със заседналият начин на живот и неправилното хранене. Още повече, че лошият сън и недоспиването са симптоми на стреса.

От пълноценния отдих и качественото възстановяване на организма зависи жизнената енергия и ефективната загуба на теглото. Ако с всяка следваща нощ спите все по-малко, през деня със сигурност ще ядете повече. Само така тялото може да си набавя недостигащата му енергия.(а)

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.